3 Läs mer >>
Vi skulle åka lördag morgon klockan nio. Men när min chaufför kom var jag inte riktigt färdig. Jag irrade omkring i huset och letade raggsockor, fleecejacka och pannlampor. Viktiga saker för en torparhelg. Och när jag låst kom jag på att jag glömt vantar så jag fick springa in igen och hämta. Så när vi rullade från mitt hus var klockan snarare halv tio och jag bannar mig själv för att jag inte packade dagen innan som jag annars brukar. Telefonen ringer och den andra bilen på väg till samma destination frågar hur lång vi kommit och jag svara lite lågt att vi precis har åkt och att jag vet att vi är sena och att vi strax är på E18. När vi sen rullar ut på E18 en halv minut senare hamnar vi, helt osannolikt, precis bakom bilen som det var tänkt att vi ska följa hela vägen till torpet i skogen. De var tydligen också en halvtimme sena. Ibland undrar man vem som är med och styr saker och ting.
 
Sen följer ett högst behagligt dygn med mycket prat och skratt. Vi hämtar vatten i brunnen, promenerar i den trollska skogen, några plockar svamp, andra kollar in hur många olika färger och former det finns på mossa och funderar på vad det är för djur som lämnar små nät överallt. Vi lägger oss på den skumgummimjuka mossan och tittar upp i himlen. Och vi äter, mycket och gott, så klart. Och vi pratar. Om livet, om jobbet, om zink och mycket annat.
 
Jag gick mot ljuset och ut på kalhygget alldeles intill och hann fundera på varför de lämnat några träd kapade till hälften och vad det var för konstiga läten från skogen. Jag klättrade upp på en stor sten och fick känslan av att sitta i fören på en stor båt. Jag lutade mig bakåt och slumrade till och väcktes av ett brak. Vad det var kommer jag inte få reda på och ungefär samtidigt hördes ett käckt tutande från annat håll och vi fick därmed förstärkning från Norpan. Luften fylldes av skratt och rusande bilmotorer. Och jag hoppade ner från stenen och gick tillbaka mot torpet och gruppen. Och browniemuffinsen.
 
 
Gulaschsoppan och Linssoppan, som klarat bilfärd inklusive gupp, puttrade hemtrevligt på spisen och vi hann med en tur i skogen igen. Några gick på svampjakt medan andra gick ut på kalhygget och satte sig på en stor stubbe och diskuterade det politiska läget.
 
Under dagen hade Torparfrun eldat i den fina bastun som blivit het som en bakugn när mörkret lagt sig. Vi pratar, bastar, svettas och dricker höstiga drinkar med lingon i.  När vi blivit för varma svalkar vi oss utanför eller häller hinkar av det brunnskalla vattnet över oss.
 
Ute är kolmörkt och stjärnklart.
 

 
 

Torparhelg med tid fö...

3 Läs mer >>
En söndag i augusti drog vi ihop hela gänget för en fotografering. Vår familj, mina svärföräldrar och svägerskor med familjer. Jag borde ju ha förstått att försöka få ihop bilder på 15 personer inte är en lätt match. Jag höll på att ångra mig där mitt i allt när svetten lackade och småkillarna bara irrade omkring och gjorde konstiga miner och Ilon skulle ha den där svampen framför näsan hela tiden. Och så hade jag lagt in momentet klädbyte för att jag ville att mina barn skulle ha på sig sina fina koltar innan de växer ur dem. Det var nästan ett moment för mycket. Och så började det regna. Men fotograf Henrik Mill fixade det ändå.
 
Så det var värt stresspåslaget och svettningarna. För det blev himla fina bilder. 200 stycken. Här är några.
 
Loella med sina bröder.
 
Den här bilden får mig att le.
 
 
Har dock inte helt vant mig vid dragspelet kring ögonen.
 
Loella önskade en bild sig själv och sina föräldrar.
 
 
Hela ligan.
 
Men den här är min favorit
Vi tog skydd för regnet och hela lusthuset är en myrstack för stora pissmyror som, ja, pissade, på oss och kröp in i skorna.
 
Fotograf: Henrik Mill

Familjebilder

4 Läs mer >>

Alla foton: PG Kvenangen, nu avfotade med min mobilkamera. Därav grynig kvalitet.

 

Det är sommar och vi är på väg. Som så många gånger förr. Som varje sommar. Bilen är fullpackad med mat och förnödenheter som ska räcka mellan tio dagar och tre veckor. Hur länge det blir kan ingen förutsäga innan.

 

Vi passerar gränsälven till Finland och följer den nordväst i närmare två timmar, samma sträcka som vi åkt otaliga gånger. De bekanta bergen närmar sig och avlägsnar sig lika fort. Samma bäckar. Pappa pratar på skoj finska, mitt önskespråk, som jag tyvärr tappat helt under de tre åren i Umeå. På vägbanan samsas vi med norska husvagnar och finska vägarbetare, var och en med sitt mål. Berget Saana tornar upp sig på höger sida och det är inte långt till nästa landsgräns och berget Parras skymtar likt en bred men spetsig kon i horisonten. Så fort vi passerar den Norska gränsövergången ändrar landskapet karaktär. Dalarna blir djupare, bergen högre och vassare. Här har vi som regel att alltid testa bilens bromsar för att vara på säkra sidan när vi äntrar landet med slingriga vägar, djupa fjordar och dramatiska berg.

 

Vi åker rakt emot kusten och ser det djupblå vattnet som möter de gröna sluttningarna. Mat har vi egentligen handlat i Sverige men vi vill även fylla på med extraproviant från de norska matvarubutikerna. Norskt bröd med russin i, sviskekompott, aprikoskompott, jordgubbskompott och lite annat som hör till. Det är alltid lite kul att gå runt i en affär med helt andra varumärken en dem vi är vana vid. Vi följer kusten en bit tills vi svänger in i en grön dal med en slingrig och backig väg som vi följer ett bra tag. Vi skrattar av killet i magen tills vi efter en kort stund blir illamående.  Samma visa, varje år. Men vi vet också att vi snart är framme och etappen i bil snart är slut. Och att vi ska övernatta någonstans, kanske i tält, kanske i bilen eller om vi får tag i en stuga.

 

När vi vaknar i bilen nästa morgon har vi en lång dag framför oss.  Bilen ska parkeras, grejerna ska lämnas för vägning och sedan flygas upp med helikopter. De flesta flyger även upp tillsammans med sina grejer eller åker motorcykel eller fyrhjuling. I vår familj har vi alltid gått upp. För oss är det en del som hör sig till.

 

Helikoptern flyger i skytteltrafik från dalen upp till fjället och sen ner igen. När helikoptern, som ska ta med vår packning, ska landa kastar sig alla och lägger sig över sin packning för att förhindra att allt flyger iväg av kraften från rotorbladen. När jag var mindre upplevde jag det mycket obehagligt att vara så nära helikoptern, men ju äldre jag blivit desto mer har jag vant mig. Och nu känns det mer spännande än obehagligt.

 

Och så är vi på väg, till fots. En dagsetapp med bitvis kraftig stigning. En ryggsäck med matsäck packad för att räcka hela dagen. Den första biten går genom tätbevuxen frodig och grön lövskog och mycket fräkenväxter, grodor och annat som trivs i fuktigt klimat. Djungelkänsla och speciella dofter. Vi öppnar en grind som ska vara stängd då kor och tjurar betar i dessa områden. Själv har jag bara sett kor och inte blivit jagad av tjurar men jag har fått det berättat för mig hur släktingar blivit jagade och tvingats klättra upp i träd i väntan på att tjuren skulle ledsna och först då vågat sig ner igen. Så sinnena är skärpta och vi skynda oss att gå igenom den här delen. Efter den fuktiga djungelskogen börjar stigningen uppåt och det blir för brant att gå rakt upp utan stigen slingrar sig längs med berget i ett sicksack-mönster. Terrängen består av fjällbjörkar, markvegetation och fräkenväxter men inte lika tätt som nere i dalen. Och björkarna blir glesare, krokigare och mindre för att till sist inte finnas alls.

 

Vi har passerat trädgränsen och efter fikapausen med bröd och torkat renkött är det inte länge kvar tills vi kommer upp på platån. Där får man luft och ser minst en mil framåt i klart väder. Den frihetskänslan. Med snöklädda rundade toppar på var sin sida.

 

Snart är vi framme, tror jag. Och varje år gör jag samma missbedömning.

 

Ännu är det långt kvar. Känns som en evig lång raksträcka i böljande grönt. Vi fortsätter gå och försöker fördriva tiden med att sjunga eller rabbla ramsor. Jag och min lillasyster pratar om när hon var två eller tre år och satt i pappas ryggsäck och sjöng och åt torrkött halva vägen, men när vi började närmar oss vårt läger ville hon hoppa ur så att det skulle se ut som att hon också har gått hela vägen. Det tyckte jag, som då var 4-5 år och hade gått hela vägen, var orättvist.

 

Med ens har våra ramsor och sjungande tagit oss framåt. De första tältkåtorna skymtar. Som ett lyckorus sprider sig i kroppen. Tältkåtorna är uppslagna i små kluster om två, tre eller fyra. Varje kluster bildar ett familjeläger och i varje tältkåta bor två till sex personer – vanligtvis en familj.

 

Vi passerar flera familjeläger och det gemensamma utedasset innan vi ska ta oss över den sista bäcken intill vårt eget familjeläger.

 

Vårt läger består av tre tältkåtor, placerade som i en triangel med ungefär lika avstånd emellan, och ett litet förråd i mitten. I den ena bor en av mina fastrar med familj, i den andra min farmors bror med familj och i vår egen bor vi tillsammans med min farmor och mina andra fastrar, de första åren. Sen kom det fler kusiner. Så de sista åren sov någon av oss i ett litet blått tält vid sidan av.

 

När vi närmar oss ser vi att de som har flugit upp med helikoptern, och därmed kommit en halv dag före oss, har börjat resa stängerna och är i färd med att placera duken över stängerna.

 

Stängerna till tältkåtan finns kvar där även på vintern eller har fraktats dit under vinter med skoter och vissa saker har lämnats kvar i förrådet. Men tältduken och alla renhudar och innertält har vi med oss och har fraktats upp med helikopter.

 

Så fort vi hälsat på alla springer vi ner till det som vi kanske har längtat mest efter för att se om allt är kvar sedan förra sommaren. Längs med den närmaste bäcken finns klippor och stenar med fantasifulla former som inbjuder till lek. Och allt är kvar, men vissa saker har flyttat på sig lite. Antagligen av snösmältningen. Där har vi klippan där skikten av sten bildar en stor bokhylla där det går att dra ut varje skikt likt en horisontellt placerad bok och använda till allt möjligt. Framför den klippan står den stora platta stenen som är som ett stort bord med ett brett trappsteg som bildar en bänk och små stenar runt som flera stolar. Ena delen är ett kontor med tangentbord, dator med plattskärm (vi var lite före vår tid) och telefon. Den andra delen är ett piano. Lite längre ner finns en ännu större platt sten som blir en scen där det ges shower från morgon till kväll – allt från Jerry Willams till Herreys. Och det hela är bara så fint. Varje sommar är det som att jag vill nypa mig i armen. Och sen frustrationen den sista sommaren när jag blivit så stor att jag inte kunde leka längre.

 

Följer man bäcken ner i den närmaste dalgången kommer man in under en glaciär. Nära bäcken växer lite fjällblommor och på vissa ställen kvanne som går att äta om man skalar det. Om man följer bäcken uppåt kommer man till andra familjers läger.

 

Hela samebyn, som vintertid är uppdelad på olika riktiga byar, är nu samlad på samma fjäll.  För oss barn är det en dröm med många kompisar och för de vuxna är det en viktig tid med hårt arbete, speciellt för de familjer där renskötseln är huvudsyssla. För det är under den här perioden som vi vet hur många kalvar som har överlevt sin mest kritiska period.

 Vårt läger i förgrunden. Året är 1990
 
 
 
Kontoret i sten: Med telefon, dator med plattskärm, tangentbord med mus, några böcker bredvid skärmen och pennan i min hand. Fint va!
 

Ovan trädgränsen del ...

0 Läs mer >>
 
Det är inte färdigt men så här ser det ut nu. Vi har inte köpt något nytt utan bara använt oss av det vi har hemma. Vi fick prova oss fram lite innan vi hittade den optimala lösningen där allt skulle få plats. Sängen är ju ganska stor och otymplig men den rymmer faktiskt tre personer och kan fungera som förvaring av kuddar och överkast.
 
Det som var viktig var att det skulle finnas mycket golvyta till legolek och så ville vi att han skulle ha ett skrivbord och en bokhylla.
Som sagt har vi inte köpt något nytt utan tagit det vi haft och då blev det den här färgskalan. Grått, vitt, svart och orange. Pappelinamattan är lite för stor och är därför bara en gästspelare tills vi hittat en som passar. Ilon verkar nöjd trots att det inte blev ett djungelrum som han hade som önskemål.

Ilons rum

0 Läs mer >>
 
 

Om man kommer i vägen tidigt blir lördagen lång. Och det blev den. Det känns om flera dagar sedan jag stod i godan ro och fixade matsäck. För jag hade ju gott om tid. Men sen blir det alltid bråttom på något sätt. Loella skulle i väg på simträning och vi skulle följa med henne men stanna utanför badet och leka och ha picknick i lekparken.

 

Packa ihop det som är förberett, få med sig alla barnen. En vill vara hemma och leka med lego och två leker jaga och den tredje far omkring som en osalig ande och frågar efter saker i sista sekund. Skynda, skynda. Nu är det bara 20 minuter kvar tills simningen börjar. Ut i garaget för att packa i allt i cykeln. Inser att han den längsta i familjen, som befinner sig på ett plan över atlanten, inte alls hade fixat så att jag skulle kunna få ut min stora cykel utan besvär. Näh! Förutom de tre rullarna med staket och annat som blockerade vägen hade han visst lastat ut fyra stora kartonger ur bilen och ställt ovanpå en pall som stod och blockerade dörren. Gah! Lyfta, lyfta, lyfta. Bära, bära, bära. Stuva, stuva, stuva. Flytta, flytta, flytta. Får superkrafter av ilska och kastar den sista lådan som var tyngst åt fanders så hela lådan går sönder och allt rasar ut! Så!

 

Men nu går det att få ut cykeln. I med barnen, picknickkorgar och liggunderlag. På med alla hjälmar. Två barn i lådan fram, en på egen cykel och en på sparkcykel. Och så iväg! 150 meter senare har jag tre barn i lådan OCH en sparkcykel som jag inte lyckas fälla ihop handtaget på. Lagom till uppförsbacken. Om jag frös lite när vi cyklade iväg så har det ordnat upp sig nu. Vi parkerar framför badet tre minuter innan simträningen börjar. Men hon hinner. Klart hon hinner. Tre minuter är oceaner av tid. Glömt hänglåset hade vi också gjort.

 

Lekparken som inte ser ut att vara så rolig sysselsätter mina barn i över två timmar. Och vi är nästan själva där hela tiden. Förutom några mycket sällskaplig ankor. En av dem hoppade helt plötsligt upp i min famn och det var jag inte riktigt beredd på. Det är ju alltid roligt när det händer något oväntat. Den tjocka dimman som låg som ett lock över fjärden försvann och fram kom solen och värmen. Sen tog vi vägen förbi hamnen och Västerås Cablepark där det var tävlingar och vi stannade och åt glass. Cykelfärden gick sen ner på stan för att handla lördagsgodis och present till ett kalas. Vi parkerade utanför affären där vi handlat viktiga saker som en kletig låtsasbajskorv och några döskallar. När vi är nästan redo att åka hem, nu med ännu mera saker, så går det förbi en ilsken människa som sparkar till raden med cyklar så att alla fem som stod där rasade.

 

Lyfta, lyfta, lyfta, lyfta, lyfta och där längst ner ligger Loellas cykel. Så! Nu är vi redo att åka hem.

 

När vi väl kom hem var alla så himla trötta. Jag bara satt och stirrade framför mig, i en evighet kändes det som, tills det var dags att laga mat och skjutsa Loella till kalas. Barnen lekte inne. Ute sken solen fortfarande. Jag får alltid dåligt samvete när vi är inne och det är fint väder ute. Får alltid känslan av att vi har varit inne HELA dagen. Även fast vi varit ute hela tiden mellan 10-15.30.

 En lördag som kändes som två dagar; en heldag ute och en heldag inne. Och om jag var lite trött innan så är jag ännu mer trött nu. Men nöjd. God natt!

Långlördag