1 Läs mer >>
Och så har jag haft besök i hela tre dagar av en av mina bästa vänner - Min kusin Anna som jag haft så mycket roligt med och fortfarande har. Tyvärr bor vi en bit i från varandra, men det har vi också alltid gjort med få undantag.
 
Undantaget var mitt halvår i Köpenhamn. Då hade jag Anna en timme bort och vi sågs varje helg. Antingen kom hon till mig i mitt korridorsrum som låg högst upp under takåsarna i stadsdelen Nörrebro, eller så åkte jag till henne ute på landet.
 
Köpenhamn, våren 1998

Besök från Köpenhamn

1 Läs mer >>

Mycket har jag tänkt skriva men inget blev det av det. Veckan eller veckorna bara gick. Tröttheten bara lade sig som ett lock. Jag tänkte berätta om att jag varit på bröllop i helgen som gick och att jag har fått träffa lilla Elsa för första gången och så hade jag tänkt skriva lite om det här med stil, eller snarare sökandet efter sin egen stil.

Nu pratar jag om inredning som jag tycker så mycket om. Från att jag fick mitt första rum när jag var åtta år gammal har inredning varit mitt största enskilda intresse som verkligen hängt med hela tiden. Jag minns pirret i magen att få gå hem från skolan och börja dra omkring möblerna i rummet. Min morfar som också var väldigt intresserad av inredning gav mig handfasta tips på hur man skulle tänka för att det inte skulle kännas för ”kompakt” kring en dominant möbel eller hur man på egen hand kunde förflytta tunga möbler genom att låta dem glida på en trasmatta.

Favoritsysselsättningen var att rita och iscensätta en familj och dess hem. Jag började alltid med att rita familjen som skulle bo i det stora huset med minst 25 rum. Det var viktigt med namn och deras klädstil för att det sedan skulle speglas i hemmet. Sen ritade jag alltid planlösningen på huset inklusive möbler i helikopterperspektiv. Det fanns alltid ett helt rum som var madrasserat och var fullt med kuddar. Efter det var det dags för interiörbilder för varje rum och om det fanns ytterligare tid ritade jag olika scener ur deras vardag. Och sen började jag om med en ny familj.

När jag nu som vuxen slappnar av och låter tankarna vandra fritt och inget blockerar så hamnar jag alltid i tankar kring färg, form, struktur, fina miljöer och hur jag skulle vilja göra. Det är mina bästa lustfyllda tankar och jag känner fortfarande att jag får pirret i magen trots att jag inte hunnit åstadkomma något av det jag tänk på under de senaste fyra åren. Men tankarna från det rent estetiska har gått till det mer praktiska. Den optimala hallen, där inga skor rasslar omkring. Eller mitt hobbyhörn av vardagsrummet -  med ett stort bord där allt skapande kan ta plats och inte behöver plockas undan.

Om veckorna bara kunde ta och lugna ner sig lite i tempo så skulle jag…

Inredning, trötthet o...

1 Läs mer >>
Låt mig presentera mina yngsta söner. Silas och Ville. Om de själva fick välja skulle de sova i skåpet. Men det får bli en annan dag. 
 

Silas och Ville

3 Läs mer >>

Läste Vicktoria Bagis krönika i dagens vlt, (finns bara i pappersbilagan) där hon satte huvudet på spiken kring saker som jag gått omkring och tänkt på den senaste tiden. Jag är en värdelös firare. Jag har bestämt mig för att försöka vara mer tacksam och försöka fira mer, i det lilla och i det stora. Mina födelsedagar brukar vara årets värsta dag, absolut inte av åldersnoja, utan det är mer existentiell ångest. Känner mig ofta så himla ensam just den dagen, antagligen för att jag då stannar upp och reflekterar över tillvaron, eller av andra anledningar, så jag försöker alltid fylla på med ångestdämpande aktiviteter, med blandat resultat, då jag inte heller är en som känner att jag passar i centrum.

Precis som Vicktoria skriver - ”När man betänker alternativet”. Det är få saker som kan mäta sig med att vara döende eller död. Det är så många saker man hellre är; trött, sömnlös, ful, otränad, ja, you name it.

Lite i samma stil som min mammas kompis som någon gång nämnde att om hon får jobbiga tankar i huvudet, eller upplever något som besvärligt, så brukar hon bara tänka lite på döden, döden, döden så brukar de jobbiga tankarna blekna.

 

Härmed tänker jag försöka ha mindre ångest, fira mer, glädjas mer åt saker som komma skall (har aldrig provat det), glädjas trots att jag inte ens hinner göra hälften av det jag tänkt göra. Glädjas åt det jag har och inte alltid vilja vidare. Glädjas åt valen jag gjort istället för att tänka att jag istället borde ha valt si eller så (är expert på det). För vissa kanske det kommer mer naturligt, men inte för mig. Som nu med vårt hus, så går jag runt och tittar på de fina sekelskiftesvillorna i vårt nya kvarter och tänker att ”det var ju ett sånt hus jag borde ha köpt”.

Nä, nu ska jag försöka glädja mig åt mitt liv, min familj, mina vänner, mitt stora hus - med smurfblått kök och fantastiska ytor, där mina vilda barn kan härja fritt utan att störa någon på andra sidan väggen.

För när man betänker alternativet.

När man betänker alte...

1 Läs mer >>
 
Vi flyttade hela, hela helgen. Så nu har vi ett hus fullproppat med kartonger och diverse saker. Skulle behöva en barnfri och jobbfri månad för att få allt på plats. Men så ser ju inte verkligheten ut. Så det är myrsteg som gäller.
 
Vardagen tar sin tid den med. Barnen somnade inte förrän efter kl nio och då var jag trött, så det blev inte så mycket mer.

Myrsteg

1 Läs mer >>
 
Vi fick så mycket hjälp av familj och vänner nu när vi flyttade in hela vårt bohag i nya huset. Allt från bärhjälp till att skruva ihop bokhyllor och ta hand om barnen. Ovärderligt. 17 vuxna fick vi ihop det till.
 
Ett gäng åkte till magasinet och lastade på och ett annat var kvar i huset och fixade. Å så lite matpauser på det.
 

Flyttdagen

0 Läs mer >>
 
I de andra tre sovrummen på övre plan ligger denna tjusiga plastmatta. Om vitvaxningen i föregående rum blir bra är tanken att alla fyra rum och den långa hallen ska ha samma golv. Men vi är inte riktigt där än. Nu målas väggar.
 
Det bökiga med furugolvet är att det måste ligga i förpackningen i det rum där det ska läggas i EN VECKA innan man kan börja lägga det.

Plastmatta

1 Läs mer >>
 
Det blir ett furugolv som ska vitvaxas. Självklart blir det bättre finish på det än att måla det råa trägolvet. Men jag tycker att det blir lite omständigt. Men nu kör vi på det här.
 
Har aldrig vaxat ett golv och ville egentligen ha ett helvitt golv men vi tror att det vaxade inte ska visa varje dammkorn eller hårstrå lika mycket som ett vitt golv skulle. Men vi får se.

Nytt golv

0 Läs mer >>
Vi kommer förmodligen att få smaka på vad det innebär att bo i hus snabbare än vi trott. Och innan vi ens har flyttat in. En läckande fjärrvärmeväxlare betyder mest troligt att den behöver bytas vilket vi i och för sig visste att det skulle ske, men inte när och helst om två år. Men det blir troligtvis illa kvickt. Surt. Ja! Men det finns värre saker.

Det är roligt nästan ...

1 Läs mer >>
 
Skogen där vi kommer att bo är helt fantastisk. Precis som man vill att en skog ska vara. Stora naturliga stenar, gamla stentrappor, stigar som går kors och tvärs och några farliga stup. När man är mitt i känns det märkligt att tänka att centrum är fem minuter bort. 

Vår skog

0 Läs mer >>
Rätt bord men fel stolar.
Här är matdelen i köket och den känns lite liten och inklämd. På andra sidan finns den övre hallen som vi skulle vilja öppna upp väggen till. Men då var det frågan vilket golv vi ska välja. 

Kök

0 Läs mer >>
Skrev precis ett långt inlägg om köksgolvet. Men det försvann, inlägget alltså. Kort och koncist; vilket köksgolv passar till fiskbensparkett? Och smurfblåa luckor. Vi vill inte ha klinker. I radhuset hade vi grå/svart-rutigt linoleumgolv som vi gillade mycket. Nu vill vi dock ha ett ljusare golv. Så tips mottages gärna.

Köksgolv?

0 Läs mer >>
Ibland går det fint att publicera en bild och en text. Andra gånger går det inte alls. Som nu. Har inget direkt tålamod att skryta med heller. Så det får bli lite hur det faller sig. Kommer inte lägga ner hela min själ i den här bloggen. Den tiden finns liksom inte. Har mest tänkt att det kan vara kul att dokumentera vad vi gör i huset, för min egen skull. Och kanske för kompisar och släkt som inte bor här.
 
Bilden innan är iallafall väggen som Daniel byggt upp. Det 75 m2 stora vardagsrummet innefattade en del som tidigare varit ett rum, men där en tidigare ägare tagit bort väggen. Så nu återställer vi. Till ursprunget. Mest för att vi behöver ha fyra sovrum uppe. 

Fattar inte helt

0 Läs mer >>
 

En vägg har vuxit upp

3 Läs mer >>
 
Det här med golv. Det råa trägolvet ska bli Villes rum och här är vi inte överens om vilket golv vi ska ha. Helst skulle vi lägga heltäckningsmatta men tycker att det känns lite risky när barnen är så små. Jag tycker att vi bara ska måla det råa trägolvet helt vitt och sen köpa en stor mjuk matta och lägga på. Min motpart tycker något annat. Så klart. Vi återkommer när vi bestämt.

Oenighet kring golv 1...

1 Läs mer >>
Vad gör man inte för att slippa magsjuka? Eller för att begränsa dess utbredning. Flera på pojkarnas dagis har i natt fått kräksjukan. Så för att minska risken för hela vårt niomannakollektiv så fick de två små inte åka till Kristinagatan där vi bor tillfälligt utan åka direkt till huset. Dit fick vi maten levererad. Så nu har vi ätit vår första måltid där. Inte direkt som vi tänkt oss, men jag gör vad som helst för att begränsa magsjukan. Som vi ännu inte fått. 
 

Karantän