0 Läs mer >>

Nu har det varit så mycket på agendan de senaste veckorna att jag inte haft tid att skriva. Eller tid att skriva det jag egentligen vill skriva om. Jag känner tydligt när det jag skriver om är något som jag vill skriva om eller inte. När jag försöker fylla ut och skriva typiska ”dagboksinlägg” så blir det liksom helt platt och i mina ögon ganska tråkigt. För att jag själv ska känna mig nöjd över det jag skriver måste det vara något som jag har funderat på eller verkligen vill dela med mig av. Någon form av engagemang från min sida behövs för att texten ska bli så som jag vill att den ska bli. Jag skriver ju för att jag själv tycker att det är roligt och för att det kanske ska roa någon annan också. Och det är just det jag har lite svårt att tro att någon skulle finna det intressant att läsa om mina vardagar. Nåväl. Nu tänker jag ändå skriva om just det jag tycker känns lite krystat och platt. Min vardag i allmänhet och denna lördag i synnerhet.

 

Maj är en helt galen månad kan jag bara konstatera. Uppvisningar och avslutningar varvas med skolgårdsfester, öppet hus på dagis, läger och stängningsdagar. För att inte tala om extraaktiviteterna på skolorna som kräver förberedelser eller speciella kläder. Självklart är det roligt att barnen får göra roliga saker och att som förälder få möjlighet att se vad barnen har lärt sig och åstadkommit, och träffa personal, föräldrar och barn, men man blir lite trött i sinnet. Senaste veckan har vi utöver jobb avverkat; Skolan stängd för ett barn, halvdags besök på ny skola, vårruset, öppet hus på dagis, skolgårdsfest där föräldrar ska vara funktionärer, två konserter på konserthuset, första fotbollsträning, avslutningsgrillning med idrottsförening, övernattningsläger med friidrott och heldags poolspel med fotboll och säkert något som jag glömt bort.

Fotbollen var ett litet sidospår som blev lite större än tänkt. Sonen I ska byta skola till hösten för att få gå i en skola nära där vi bor. För att han inte ska tappa kontakten med sina gamla klasskompisar tänkte jag att han kanske skulle prova på fotboll som båda hans ”bästisar” spelar. Sagt och gjort. Första träningen var på torsdagen, precis innan skolgårdsfesten, och där informerades om ”poolspel” som skulle äga rum på lördagen.  Och det ville han så klart vara med på så då fick vi lite bråttom att fixa skor, benskydd, strumpor och T-shirt. Och vem skulle följa med honom på det? Vi båda vuxna hade redan vår helg utstakad.

 

Så årets varmaste dag åker han, med en fotbollsträning i bagaget, på sitt första poolspel med tre matcher, utan någon av sina föräldrar. Lika glad och förväntansfull som han var när han åkte lika glad och svettig var han när han kom hem igen 6 timmar senare. Som tur var kunde han följa med sin kompis dit, men jag kände att jag inte riktigt fullgjort min plikt som fotbollsmamma. Förhoppningsvis får jag fler chanser. Jag hade i alla fall packat en rejäl matsäck som var uppskattad och där varje sak kom till användning, även handspriten.

 
 
 
Vi köpte nya trädgårdsmöbler för en vecka sedan. Lite småtypiskt är att vi visste vilka möbler vi skulle köpa innan vi åkte till IKEA, men när vi kom dit var det leverans först i september på det bordet vi ville ha. Så då stod vi där igen och skulle välja något helt annat. Så här blev det i alla fall. Har inte riktigt bestämt mig om jag är för eller emot.
 

Hela förmiddagen spenderade jag och de två små i trädgården. Vi rensade ogräs, hoppade i studsmattan och åt mat.

Här är en del av Rhododendronen som en flink lite kille hade klippt av med sekatören förra veckan.
Melon i farfars gamla indiantält.
 
 

 

 
Barnens farmor och farfar erbjöd sig att hämta småkillarna på eftermiddagen för att åka och bada, så helt plötsligt hade jag 45 minuter hemma helt själv. Så jag passade på att städa valda delar av huset bland annat råttboet nere i källaren.

Vi är väldigt glada för det här rummet där barnen verkligen har möjlighet att härja fritt. Och det gör de. Men det bästa är nästan att rummet har en dörr som går att stänga.
 

Maj

2 Läs mer >>
Som förälder har man flera uppgifter och en av dem är att skydda sina barn. Jag är absolut ingen hönsmamma utan jag låter mina barn prova och blir inte så nervös om de klättrar upp i ett träd. De två yngsta har ju övat mycket då de så fort de kunde ville klättra och hoppa. Och övning ger färdighet. De är båda väldigt smidiga och vana klättrare och hoppare. Så det händer väldigt sällan att de gör sig illa. Med tanke på hur mycket de faktiskt hoppar, klättrar och springer.

 

Men så finns det en sak, som är min värsta. Och det är när det har med tänder att göra. Jag har alltid haft ett stort intresse för tänder och tyckt att tänder är viktiga. Jag har exempelvis inte koll på vad människor har för ögonfärg men jag vet hur deras tänder ser ut. Och jag är noga med att sköta mina och barnens tänder och vill absolut att de ska ha tandställning om det skulle behövas.

 

Småkillarna är som sagt vilda. Men precis innan de ska gå och lägga sig tar de det alltid till en annan dimension. De blir megavilda och det känns som att man har hamnat mitt i en tecknad film där allt bara far runt i ett virrvarr. Och om det någon gång händer något så är det när de är trötta, vilda och helt okontrollerade. Precis så var det för tre veckor sen, när Ville hoppade från soffryggen och slant och landade med båda framtänder i vardagsrumsbordet uppe i Sälen. Båda framtänderna blev helt sneda och lösa, men återhämtade sig. Men sen kan de behövas dras ut i alla fall om några månader. Men har man en gång slagit i sina tänder ska man vara extra försiktig.

 

Och det var inget undantag igår när de båda sprang runt, runt, runt och jag försökte få stopp på dem. Jag fångade in Ville och tog tag i honom och sa ”nu får ni sluta springa, innan ni gör illa er!” Sen släppte jag honom och skulle ta något och han reste sig upp och fortsatte springa. 20 sekunder senare; SMACK! Ville halkade på något mitt i sin höga fart och landade rätt på, sina framtänder.

 

Och jag blev så ARG. Arg på dem för att de inte fattar bättre, på att de är så vilda och på att de aldrig lyssnar.  Men mest arg på mig själv för att jag lät det hända. Så efter att jag nattat pojkarna gick jag själv och lade mig. Och kände mig allt annat än på topp. Tack och godnatt! För att minska dålig känsla försökte jag tänka på de bra saker som faktiskt dagen innehållit; ena halvan av familjen hängde på teatern nästan hela dagen för repetitioner av årets balettföreställning, andra halva av familjen sjösatte båten med allt vad det innebär. Och en stor anledning till att jag egentligen var så trött var ju fredagens överraskningsfest för en fin vän som ska flytta. Men det som ändå kändes bäst när jag slumrade in var att jag hörde att storasyster (11år) och mellanbror (snart 7 år)fortfarande satt och spelade schack i köket. De satt där redan när småbröderna sprang runt, runt, men då hade jag annat fokus.

 

Så idag söndag vaknade jag av mig själv klockan 6. Det är skönt att vara utvilad. I fotänden av soffan sitter lille sötisen med lite kvar av gårdagens fläskläpp.

Vilda barn - trött ma...

1 Läs mer >>
Idag har vi tagit bort två stora träd på vår tomt. Det blir ljust och fint, men också mer insyn. Så vi får se vad vi ska spendera nästa slant på. För så är det att bo i hus. Det finns alltid något som ska åtgärdas. Och alltid något att lägga tid och pengar på.

Träd

1 Läs mer >>
 
Lyckan är att ha en skrivmaskin! Och en tvillingbror med samma intresse. Samtidigt. Först är båda glada -  efter en stund är det ofta en som är mindre glad. Att turas om kan vara svårt, när man är fyra år.

En skrivmaskin

7 Läs mer >>
Det verkar vara en het potatis bland tvillingföräldrar hur man ska göra med sina barn. Ska man klä dem lika eller olika, ska man ha dem tillsammans på förskolan/skolan eller inte. Och alla gör nog det de tror och anser vara bäst. Jag tänkte ge mig på att förklara hur JAG tänker. Jag är dock fullt medveten om att många inte alls tänker som jag gör.
 

Vi har fyra barn i åldrarna elva, snart sju och fyra, varav de yngsta två är enäggstvillingpojkar. Vi är alltså sex personer i familjen. Men bara för att vi är en familj betyder det inte att vi måste eller vill göra allt tillsammans. Vi tycker att det är skönt/roligt/trevlig/bra att göra saker i olika konstellationer.  Ibland är vi alla sex personer, ibland två vuxna och två barn, ibland en vuxen och ett barn, ibland en vuxen och tre barn och ibland en vuxen och ett barn osv och i sällsynta fall två vuxna utan barn. Vissa konstellationer kommer spontant och andra planerar vi för då vi tror att det är bra för oss alla. Människor är ju till viss del en produkt av sitt sammanhang. Och beter sig därmed olika beroende på i vilka sammanhang och konstellationer man befinner sig.

 

Loella, snart elva år, är äldst och enda flickan av barnen och har därmed tre små bröder varav två är supervilda med allt vad det innebär. Det är hennes vardag och utgångspunkt. Vi tror därför att det är bra för henne att ibland få vara bara storasyster till EN bror, för tre kan ibland bli övermäktigt. Så då kan hon kanske få åka till sin farmor och farfar med en av sina bröder (olika varje gång). Eller så tror vi att det kan vara bra för henne att få vara yngst i skaran – På sommaren brukar hon vara en vecka med sin moster, som bara är sju år äldre, och mormor och då får Loella vara den ”lilla”.

 

Mellanbrorsan Ilon som alltid har haft syskon behöver ibland att får vara både yngst (bara hänga med sin storasyster) och äldst (med en av sina småbröder)och framför allt att få vara utan sina syskon helt.  Skolan är ett bra exempel där både Loella och Ilon till vardags får vara en del av ett annat sammanhang än det hemma och där båda får vara sig själva oberoende av hur många syskon de har.

 

På samma sätt ser vi det med tvillingbröderna Ville och Silas, eller kanske framför allt just med dem därför att där blir skillnaden så markant.  De är bröder och de bästa av vänner. Tillsammans är de oslagbara och alltid två ”man” stark. Många av de saker de gör tillsammans skulle de aldrig vara kapabla till var och en för sig.

 

Vi hade ett önskemål om att de skulle gå på olika avdelningar på dagis redan innan de började där, men har inte fått det. Så de går på samma avdelning och kommer att få fortsätta med det tills de börjar förskoleklass.  De går i en syskongrupp där det i deras ålder finns två tjejer förutom mina killar. Om inte förskolan styr så leker mina killar gärna med varandra men även en del med de äldre killarna i gruppen, men de kommer ju att droppa av eftersom, när de börjar förskoleklass.  Förskolan har dock också börjat se vinster med att dela på dem och gör det så ofta det finns tillfälle. Om en av dem skulle vara sjuk så får den andra ändå åka till förskolan, om det inte är magsjuka eller annat smittsamt förstås, på samma sätt som de andra syskonen. Det vill säga, storasyster går till skolan även om lillebror är sjuk. Det har aldrig varit några problem kring den saken.

 

När Ville och Silas (tvillingarna) är tillsammans leker de på ett visst sätt och blir ibland ganska vilda och hejar på varandra att göra både bra och dåliga saker.  De har superkul. De är bästa vänner. De har en otrolig trygghet i varandra. Och det vill jag att de ska ha, men jag vill också att de ska kunna känna den här tryggheten när de är själva och framför allt vara vana att vara själva, utan sina syskon.  Det vill jag att alla mina barn ska göra. När de är var och en för sig så kommer det fram andra sidor och de leker helt andra lekar, mer pyssliga och skapande lekar och får en annan ro. Jag vill att de ska utveckla även dessa sidor.

 

Här försöker vi på hemmafronten att, i den mån det går att, låta dem göra olika saker i olika konstellationer. En får åka till farmor och farfar och den andra kanske till mormor, ibland med ett syskon, ibland själva, men vi försöker att göra olika delningar varje gång. Vi får feedback från omgivningen att det är uppskattat och att även de ser andra personligheter komma fram. Det här gäller alla syskonen, inte enbart tvillingarna.

 

Och så det här med kläderna. Jag vill börja med att säga att jag tror att kläderna har mindre betydelse i jämförelse med beteende. När det gäller kläderna så är det nog mera en smaksak.

 

För min del handlar det om att jag själv gillar mångfald, kontraster och olikheter och generellt aldrig har varit så mycket för att klumpa ihop människor genom yttre attribut. Jag matchar ogärna min man, förutom på bröllop eller fotografering kanske, eller köper ogärna likadan joggingoverall som han har har eller klär min dotter i likadana kläder som jag.  Jag vet ju att vi hänger ihop ändå. På samma sätt tänker jag med alla mina barn, tvillingpojkarna inget undantag.  De vet ju att de hör ihop. Det kommer inget någonsin att kunna ta ifrån dem. Men jag köper helst inte likadana kläder till dem. Det har hänt, men det tar emot. Däremot så har vi fått kläder i present som är lika och ärver kläder av ett tvillingpar som kläs lika och där gör vi lite som andan faller på. Presenter är ju självklart; får de var sin tröja som är lika, så är det så, och väljer de att ha på de tröjorna samma dag så får de självklart ha på sig det.  Bland de ärvda kläderna har vi gjort lite olika. Ibland har de fått var sin jacka exempelvis eller så har den ena fått två av en tröja och den andra två av en annan.

 

Så jag ska inte sticka under stol med att jag tyckte att det var skönt när Silas hår växte som ogräs och Villes hår helt stannade av vid ett och ett halvt års ålder. Vilket gjorde att de naturligt fick olika utseenden och ett tag hade olika nyanser på hårfärg då Villes hår var kvar i bebisstadiet. ( Sen undrade jag så klart vad det berodde på)

 

För omgivningen så är det dock väldigt tydligt att lika kläder signalerar tvillingar. När killarna har helt olika kläder, dvs inte bara overaller i olika färger, får jag ofta frågan om båda är mina barn trots att de faktiskt är ganska lika. Jag blir alltid lika paff.  För mig, är de ändå så mycket tvillingar som de kan bli. Trots olika kläder, olika frisyrer och helt olika röster. Det sitter ju inte i kläderna.

 

Och när jag nu skriver om kläder kan lika gärna skriva om färger. När Ville och Silas föddes tänkte jag nog att vi skulle ha någon form av färgkod, då de var nästintill identiska. Som jag skrev så gillar jag kontraster och olikheter och det gäller även färger. Själv sträcker jag mig från spannet osminkad, halvtrist, fula kläder till att gå all-in med smink, lösögonfransar och klä upp mig till tänderna. Och det mesta däremellan. Jag gillar nästan alla klädstilar och alla färger, från strikt och blekaste beige till färgglatt mönstrat. Och är man en sådan person så känns det helt enkelt för trist att en unge ska gå i bara en färg. (så länge jag får välja. När de blir stora nog att välja själva är det en annan femma.) Eller att de, för att de är killar, ska vara begränsade till färgskalan svart-grått-brunt-blått-grönt. Känns också i mina ögon för trist. Så i deras garderob finns kritstrecksrandiga och ljusblårutiga skjortor, Ralph lauren pikettröjor, blommiga tröjor och mössor, blått, rött, grönt, rosa, lila och självklart även dessa tröjor och t-shirts med tryck (Blixten McQueen, Star wars, bamse osv) som jag själv inte är överförtjust i, men som de älskar.

 
Här ser man hur lika de ändå är men att håret gör en stor skillnad.
 
 
Som jag skrev i början så är jag medveten om att många eller kanske de flesta inte tycker som jag och det är ok. Och jag lägger ingen värdering i att andra väljer att göra på andra sätt. Men jag kommer nog ändå att fortsätta tycka och tänka som jag anser vara bäst för mig och de mina. Och följa de vägar jag tror på.

Syskon, färger och an...